Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Viime syksynä, koulun alkaessa toteutimme yhdessä pelastuslaitoksen kanssa suojatiepäivystyksen jokaisessa kunnassa Pohjois-Karjalassa. Yksin Liikenneturva ei olisi tähän pystynyt, mutta kattavan paloaseman verkoston avulla, Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle näkyminen hetken aikaa koulujen lähistöllä oli simppeli juttu toteuttaa. Pelastuslaitos sai tapahtumasta myönteistä julkisuutta ja näkyvyyttä eritoten sosiaalisessa mediassa.

Toinen esimerkki viime vuodelta oli alokkaiden kutsunnat. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos oli mukana kunnittaisella kutsuntakierroksella. Aiheena oli rekrytoinnin lisäksi liikkumisen turvallisuus, johon Liikenneturva tarjosi valmiin materiaalin nuorille esitettäväksi. Sattuipa hyvin, sillä nuoret kuljettajat ovat Liikenneturvan yksi painopisteistä nyt parin viime vuoden ajan.

Kohti positiivisia vaihtokauppoja

Yksi Liikenneturvan aluetoimipisteistä sijaitsee Joensuussa, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Joensuun paloasemalla. Liikenneturvan lisäksi Joensuun paloasemalta löytyy myös Pohjois-Karjalan pelastusalanliitto. Pohjois-Karjalassa on oivallettu yhdessä tekemisen voima.

Mitä yhdessä tekeminen käytännössä tarkoittaa? Koska tapaamme toisiamme arjessa, kahvitauoilla ja aseman käytävillä, yhdessä tekemisen paikkoja löytyy itsestään. Olemme yhdessä esillä tapahtumissa ja tuomme turvallisuuteen yhdellä kertaa useamman näkökulman. Meidän kaikkien työtä ohjaa yhteinen tavoite – hyvinvoivat ja turvallisuusmyönteiset maakunnan asukkaat. Aivan liian usein yhteistyöstä halutaan nopeasti konkreetista ja välitöntä hyötyä. Joskus hyvää kannattaa hieman odottaa, tehdä aidosti yhteistä työtä ja vaihtokauppoja.

Työturvallisuus liikenneonnettomuuspaikoilla

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen viime vuoden hälytystehtävistä lähes viidennes koski liikenneonnettomuuksia. Liikenneonnettomuuksia tapahtuikin vuoden 2019 aikana ennätyksellinen määrä maakunnassamme. Onnettomuuden sattuessa pääasia on onnettomuuden osallisten auttaminen. Tosin valitettavan harvoin ”Matti tai Maija Meikäläiset” ajattelevat, että kyseessä on myös palomiesten ja ensihoitajien työpaikka.  Liikenneturva kampanjoikin säännöllisesti, miten liikenneonnettomuuspaikalla toimitaan, miten onnettomuuspaikka jouhevasti ohitetaan ja miten hälytysajoneuvoa väistetään. Näillä viesteillä Liikenneturva pyrkii turvaamaan auttajien työoloja.

Nostimme yhdessä esille esimerkiksi liikenneonnettomuuspaikoilla kuvaamisen. Liikenneturva on käyttänyt täällä Pohjois-Karjalassa kuvattua some-materiaalia hyödyksi omissa some-kampanjoissa valtakunnan tasolla, samaa kuvaa myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on jakanut omissa some-kanavissaan. Yhteinen viestimme kuvassa on selvä, älä kuvaa onnettomuutta ja anna auttajille työrauha. Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla liikennekulttuuriin. Koska kulttuuri on paikallista, Liikenneturvalla on 12 aluetoimipistettä eripuolella Suomea Rovaniemeltä Helsinkiin. Osin liikenneturvallisuustyötä tehdään toki valtakunnantasolla, mutta ihmisten pariin työssä jalkaudutaan aluetoimipisteiden kautta.

Yksi Liikenneturvan aluetoimipisteistä sijaitsee Joensuussa, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Joensuun paloasemalla. Pohjois-Karjalassa on oivallettu se, että yhdessä olemme enemmän. Liikenneturvan lisäksi Joensuun paloasemalta löytyy myös Pohjois-Karjalan pelastusalanliitto.

Suosittelen lämpimästi alueellisen yhteistyön tiivistämistä Liikenneturvan ja pelastuslaitosten välillä ympäri Suomen, sillä yhdessä olemme enemmän!

Blogin kirjoittaja Mari Voutilainen toimii Liikenneturvan yhteyspäällikkönä Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen viestintäsuunnittelijana.