Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Valtakunnansovittelijan kunta-alan ratkaisuesitys kaatui vappuaattona, kun SuPerin ja Tehyn hallinnot hylkäsivät ratkaisuesityksen. Mitä päätös tarkoittaa Suomen pelastusalan ammattilaisten näkökulmasta? Hylkäsikö myös SPAL valtakunnansovittelijan esityksen? Tätä minulta on tiedusteltu useamman kerran viime aikoina.

Hyviin neuvottelutapoihin kuulu, ettei keskeneräisiä neuvotteluita kommentoida julkisuudessa. En siis käsittele valtakunnansovittelijan esityksen sisältöä yksityiskohtaisesti, koska neuvottelut ovat edelleen kesken.

Mutta SPALin neuvottelujärjestelmää avaan hieman. Kunta-alalla toimii kolme pääsopijajärjestöä: Sote, JAU sekä Juko. SPAL on osa pääsopijajärjestö Sote ry:tä. Olemme sopineet pääsopijajärjestössä liittokierroksen neuvotteluvastuualueista siten, että SPAL vastaa Teknisten sopimuksen neuvotteluista ja SuPer sekä Tehy vastaavat KVTES-neuvotteluista.

Sote ry:n sääntöjen mukaan jäsenliittojen hallintojen on hyväksyttävä neuvottelutulos ennen kuin se käsitellään Sote ry:n hallinnossa. Tehyn ja SuPerin hallinnot hylkäisivät ratkaisuesityksen ennen kuin SPALin liittohallitus oli kokoontunut, joten ratkaisuesitys oli jo käytännössä kaatunut eikä Sote ry:llä ollut tarvetta käsitellä neuvotteluratkaisua.

SPALin liittohallitus hyväksyi Teknisten sopimuksen neuvottelutuloksen sillä edellytyksellä, että valtakunnansovittelijan esitys hyväksytään. Ja mikäli se hylätään, kaatuu myös Teknisten sopimuksen neuvottelutulos.

Miten tästä eteenpäin?

Kunta-alan liittokierrosta on yritetty ratkoa useamman kuukauden ajan sekä KT Kuntatyönantajien johdolla että valtakunnansovittelijan vapaaehtoisessa sovintomenettelyssä. Yhteistä sovintoa ja näkemystä ei tähän mennessä ole löytynyt.

Kun neuvottelut jatkuvat näin pitkään ja niitä käydään tiiviissä tahdissa, niin ymmärrettävästi se turhauttaa ja menee osapuolten tunteisiin. Tunnekuohuja olemme saaneet seurata blogeista, päivälehdistä ja sosiaalisesta mediasta.

Ammattineuvottelijat pääsevät yleensä hyvin nopeasti yli niin sanotun neuvottelukrapulavaiheen, koska asiat eivät tunnetusti etene lehtien palstoilla. Neuvottelutulos saadaan aikaan vain neuvottelemalla.

Vappuaatosta oli kulunut pari viikkoa, kun osapuolet tapasivat jälleen. Aika näyttää, millaisiin sopimuksiin lopulta pääsemme.

Blogin kirjoittaja Kim Nikula on järjestön johtaja Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALissa.