Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hätäkeskuspäivystäjä toimii viranomaisketjun ensimmäisenä viranomaislenkkinä. Tehtävä on vastuullinen, ja päivystäjä toimii tehtävässään virkavastuulla. Vaikka salista kysyisi johonkin asiaan neuvoa, puhelun vastaanottanut päivystäjä on se, joka tekee päätökset ja vastaa niistä. Työyhteisön merkitys on suuri, mutta virkavastuun kohdalla päivystäjä seisoo yksin. Siksi on tärkeää varmistaa, että päivystäjä ei jää yksin muilta osin. Tähän tarpeeseen liitto vastaa.

Jo opiskeluvaiheessa itselleni kävi selväksi, että liittoon kuuluminen on minulle etu. Sen kautta voin verkostoitua, saada vertaistuellisia kokemuksia ja etsiä käsiini tärkeää tietoa. Ammattiliittoon kuulumista markkinoidaan usein kuin kotivakuutusta. On tietenkin selvää, että liiton merkitys korostuu, kun tapahtuu jotain poikkeavaa, jossa tarvitsee oikeudellista apua tai tukea esimerkiksi työkyvyn menetyksen vuoksi.

Liitto on kuitenkin läsnä myös silloin, kun kaikki on hyvin. Se on väylä, jonka kautta vaikuttaa sekä yhteisö, jossa puhutaan samaa kieltä. Edunvalvonta- ja jäsenpalvelujen lisäksi Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL tarjoaa rahanarvoisia jäsenetuja. Vakavien aiheiden äärellä viivyttäessä on tärkeää välillä pitää hauskaa!

Yksi suuri vaikutin liittoon kuulumiselle on myös ne suuret muutokset, joiden äärellä pelastusala Suomessa tällä hetkellä on – näistä suurimpana kenties koulutusuudistus. On äärimmäisen tärkeää, että näiden muutosten kynnyksellä on tahoja, jotka kuulevat kenttää, ja pitävät sen ääntä esillä.

SPAL tarjoaa väylän, jonka kautta tämä ääni tulee kuuluviin niissä elimissä, joissa sillä todella on merkitystä. Liittymällä jo opiskeluaikana liittoon saa ajankohtaista tietoa siitä, miten uudistus etenee sekä tietoa mahdollisista alan tapahtumista ja tilaisuuksista. Jäsenuutiskirjeen ja Pelastusalan ammattilainen -lehden avulla pysyy kartalla siitä, mitä alalla juuri tällä hetkellä tapahtuu.

Jos siirtyminen opiskeluista työelämään tuntuu jännittävältä, voi liittoon kuuluminen jo opiskeluaikana olla oivallinen tapa pehmentää tuota siirtymää. Tämä oli ainakin oma kokemukseni.

Sama valovoimainen joukko oli tukemassa kurssiamme opiskeluaikana, onnittelemassa päätösjuhlassa ja toivottamassa tervetulleeksi työelämään. Matkan varrelle osui monta konkreettista osoitusta siitä, että opiskelijajäsenyys oli aikanaan oikea valinta. Uskon sen olevan sitä ihan jokaiselle.

Blogin kirjoittaja Patrick Tiainen on hätäkeskuspäivystäjä.