Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon voittajat 2023 julkistettiin Pelastustoimen ajankohtaispäivillä Seinäjoella.

Pääpalkinnon (25 000 euroa) sai Pisla Paloturva, joka on ovirakenteeseen asennettava ilmanvaihtoventtiili. Tulipalojen luoman ylipaineen vuoksi moni ei pääse ulos palavasta huoneistosta. Tuote on suunniteltu asennettavaksi kaksilehtisen ovirakenteen sisemmän välioven alkuperäisen lukkorakenteen tilalle. Tuote on patentoitu Suomessa ja sille on myönnetty hyödyllisuusmallisuoja.

Toisen palkinnon (15 000 euroa) sai koulutuskäyttöön tarkoitettu TS-kontti, jossa voi harjoitella täydentäviä sammutusmenetelmiä. Koulutusmenetelmä huomioi uuden savusukellusohjeen, joka painottaa ulkoapäin sammuttamista aiempaa enemmän. Menetelmän ovat kehittäneet Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen työntekijät Mikko Mäkinen, Jukka Saarelainen, Tuomas Kinnunen, Erno Välijoki, Iiro Määttä, Joonas Karvinen sekä Mikko Korpelainen.

Kolmannen palkinnon (7 000 euroa) sai Markku Järvisen kehittämä sadetin. Sadetin on saanut ideansa puutarhakäyttöön tehdyistä sadettimista mutta on suunniteltu erityisesti maastopalojen sammuttamiseen. Innovaatiossa on kyse paloletkujen väliin sormiliittimin asetettavista sadettimista, joilla saadaan nopeasti kasteltua sammutusletkuketjun ympäristö noin 20 metrin leveydeltä. 

Kunniamaininnan (3000 euroa) sai Pelastaja-akatemia, jonka kehittäjät ovat Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö Lari Parkkinen, palomestari Lauri Hirvonen, valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen, pelastaja-ensihoitaja Antti Saastamoinen sekä pelastusryhmänjohtaja Kai Halttunen. Toimintamallin ideana on ratkoa pelastajapulaa etsimällä potentiaalisia henkilöitä ja valmentaa heistä tulevaisuuden työntekijöitä pelastusalalle.

Palosuojelurahaston palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena pelastustoimeen kohdistuneesta ansiokkaasta innovaatiosta. Palkinnot luovuttivat Palosuojelurahaston pääsihteeri Johanna Herrala sekä innovaatiopalkintoraadin puheenjohtaja Petteri Jokelainen.

Kuva: Palosuojelurahasto