Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kahden pelastuslaitoksen yhdistyminen Pohjois-Pohjanmaalla teki näkyväksi palkkojen jälkeenjääneisyyden. Hyvinvointialueen palomiehistä jokilaaksolaiset tienasivat tehtäväkohtaista palkkaa noin 260 euroa enemmän kuin oulu-koillismaalaiset kollegat.

Ylipalomiehillä ja paloesimiehillä ero oli noin 350 euroa jokilaaksolaisten hyväksi. Palomestareille eroa ei syntynyt, sillä mestarien virat perustettiin uusina ja yhtenäisellä tehtäväkohtaisella palkalla.

– Tarvitsimme ratkaisun, joka parantaa palkkauksen kilpailukykyisyyttä ja lisää työnpaikkojen houkuttelevuutta pelastajapulassa. Myös miehistön ja esimiesten palkkaero vaati korjausta: Jokilaaksoissa miehistötehtävästä maksettiin paremmin kuin Oulussa esimiestason tehtävästä, kertoo pääluottamusmies Petri Rautio Oulun palomiesyhdistyksestä.

Perusteettoman palkkaeron piirissä oli noin 170 työntekijää. Oulun palomiesyhdistys vaati palkkojen yhdenmukaistamista heti hyvinvointialueen käynnistymisestä alkaen. Vaarana oli, että harmonisaation toteutus voisi kestää vuosia.

Yhdistys käynnisti syksyllä suunnitelmallisen kampanjan palkkaongelman korjaamiseksi. Aktiivit perustelivat esitystään päätöksentekijöille ja esiintyivät mediassa.

Ratkaisu löytyi uusien työ- ja virkaehtosopimusten paikallisista eristä. Kevään aikana hyvinvointialueella tehdyn valmistelun ja neuvottelujen tuloksena eriä suunnattiin pelastushenkilöstön palkkaerojen umpeen kuromiseen.

Kesäkuussa oulu-koillismaalaisen miehistön ja alipäällystön tehtäväkohtaiset palkat nousivat noin parilla sadalla eurolla. Palomiehen uusi tehtäväkohtainen palkka on 2 315 euroa, ylipalomiehen 2 426 euroa, paloesimiehen 2 733 ja asemamestarin 2 866 euroa. Oulu-koillismaalaisen palomiehen aiempi tehtäväkohtainen palkka oli 2 069 euroa.

– Palkkaero supistui tällä ratkaisulla lähes kaksi kolmasosaa, mutta ei vielä riittävästi. Tavoite on, että seuraavien erien myötä epäkohta poistuu kokonaan ensi vuonna, Rautio kertoo.

Oulu-Koillismaan tehtäväkohtaiset palkat jäivät jälkeen muista pelastuslaitoksista vuosia sitten. Tämä oli yksi monista perustelusta, jotka palomiesyhdistys esitti päättäjille.

Pelastuslaitosten yhdistymisen myötä Pohjois-Pohjanmaalla on käytössä erilaisia palkanosia erityistehtävistä. Niihin ei nyt puututtu, vaan korjaus kohdistui tehtäväkohtaisiin palkkoihin.