Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on neuvoteltu pelastustoimen kokonaispalkkauksesta. Neuvotteluiden seurauksena palomiesten kokonaispalkka nousee 44 prosenttiin. Aiemmin Päijät-Hämeen kokonaispalkkakorvaus oli 42 prosenttia.

SPALin mukaan kokonaispalkkauksen tulisi olla vähintään 43,5 prosenttia, jotta virka- ja työehtosopimuksen mukainen keskiansio ylittyy. SPALin laskelmien mukaan eri vuorojen kuuden vuoden keskiarvo on lomat huomioiden sopimusperusteisesti noin 43,5 prosenttia.

– Lähtötilanne neuvotteluille oli haastava, koska hyvinvointialueen edustajilla ei ollut täysin ymmärrystä pelastustoimeen sovellettavasta työajasta, kokonaispalkkauksesta eikä poikkeusluvan sisällöstä. Poikkeuslupa ja vuorokausityöaika ovat pelastustoimen henkilöstölle kynnyskysymyksiä työn tekemisen ja työhyvinvoinnin kannalta, pääluottamusmies Petri Kautto kertoo.

Päijät-Hämeen ja Etelä-Savon hyvinvointialueet ovat tällä hetkellä ainoat alueet, joissa kokonaispalkkaratkaisu ylittää pelastuslaitoksissa käytettävien kokonaispalkkaprosenttien yleisen tason. SPALin laskelmat auttoivat Kauton mukaan kokonaispalkkauksen kehittämisessä.

– Me emme ole missään vaiheessa pyytäneet kohtuuttomia korotuksia vaan kohtuullista ja työehtojen mukaista palkkausta. Kokonaispalkkaprosentti ei perustu toiveisiimme vaan faktoihin ja todennettuihin lukuihin.

Kauton mukaan kokonaispalkkauksen kehittäminen on tärkeä veto- ja pitovoimatekijä henkilöstöpulasta kärsivällä pelastusalalla.