Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueet sekä Helsingin kaupunki maksavat SOTE-sopimuksen mukaisen covid-19-kertakorvauksen myös palomies-ensihoitajille.

SOTE ry:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välisen lokakuussa 2022 hyväksytyn SOTE-sopimuksen erillisratkaisun mukaan osalle SOTE-sopimuksen henkilöstöä maksetaan maaliskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä 600 euron suuruinen kertaerä. Kertakorvaus perustuu covid-19-viruksen aiheuttamaan erityisen altistumisen riskiin sekä valmiuslain rajoituksiin.

Työnantajat vastustivat ensin jyrkästi korvauksen maksamista palomies-ensihoitajille vedoten, että sitä sovelletaan ainoastaan SOTE-sopimuksen piirissä työskenteleviin henkilöihin. Palomiehet ja palomies-ensihoitajat työskentelevät Teknisen sopimuksen soveltamisalalla. SPALin luottamushenkilöt ajoivat asiaa aktiivisesti, ja lopulta neuvottelut etenivät nopeasti sekä Satakunnassa että Länsi-Uudellamaalla.

Satakunnassa korvaus maksetaan 13 palomies-ensihoitajalle, jotka tekivät kolmen kuukauden ajan perustason ensihoitajan työtä muusta toiminnasta erillään. Länsi-Uudeltamaalta sopimus koskee palomies-ensihoitajia, mutta ei niitä palomiehiä, jotka ovat tehneet ensihoitotyön osalta ainoastaan ensivastetta.

Helsingissä tehtiin periaatepäätös, että kertakorvaus maksetaan kaikille ensihoitoa tehneille palomiehille.

– Yli 90 prosenttia palomiehistämme tekee ensihoitoa 25–48 prosenttia työajasta, Helsingin palohenkilöstön pääluottamusmies Jari Aalto kertoo.

Sekä Helsingissä että Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitoksen johto on tehnyt myös töitä hyvinvointialueen suuntaan, jotta yhdenvertaisuus toteutuu ja ensihoitotehtävissä työskentelevät palomiehet saavat heille kuuluvan korvauksen.

Länsi-Uudenmaan pääluottamusmies Petri Torkkel pitää tärkeänä, että pelastustoimen edustajat ovat päässeet yhteisiin neuvottelupöytiin hyvinvointialueella.

– Pelastustoimi ja siellä tehtävä työ ei saa unohtua hyvinvointialueella, Torkkel muistuttaa.