Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Palosuojelurahasto palkitsi pelastustoimen ansiokkaita innovaatioita. Sammutussauva toi Vaasan palohenkilöstön jäsen Ari-Jukka Kalliomäelle 3 000 euron kunniamaininnan. Vaasan palohenkilöstö on SPALin jäsenyhdistys.

Kalliomäen kehittämä sammutussauva helpottaa ja tehostaa tulipalon sammutusta perinteisiin suihkuputkiin verrattuna. Sen teho perustuu 3D-tulostettuun suuttimeen, jonka avulla vesisumu leviää 360 astetta suuttimen ympärille. Sammutussauva nopeuttaa palojen sammuttamista ja parantaa työturvallisuutta.

Kalliomäki alkoi kehittää sauvaa seitsemän vuotta sitten. Hän haluaa ennen kaikkea parantaa palomiesten työturvallisuutta.

– Sammutussauvan toiminta perustuu höyrystymiseen ja on niin kutsuttua usvasammutusta. Aiemmin siihen ei ole ollut välineitä, jotka toimisivat normaalilla palopumpulla ja letkuilla. Olen saanut paljon kiittävää käytännön palautetta, Kalliomäki kertoo.

Tällä hetkellä sammutussauva on käytössä jokaisella Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloasemalla ja muutamalla Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloasemalla. Kyselyjä on tullut myös muualta Suomesta.

Kalliomäen tavoitteena on saada keksintö vietyä laajasti myös ulkomaille. Usvasammutus säästää merkittävästi vettä, joten sammutussauvasta olisi hyötyä myös esimerkiksi kuivuudesta kärsivissä maissa.

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot ja Google Maps -kartat) ladataan sivulle

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.