Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Poliisi on syksyn aikana suorittanut esitutkintaa, jossa useita hätäkeskuspäivystäjiä on epäilty virkavelvollisuuden rikkomisesta. SPALin lakimies on ollut liiton HAL-jäsenten avustajana kuulusteluissa.

Hätäkeskuslaitos on tehnyt esitutkintapyynnön useiden hätäkeskuspäivystäjien epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi on tehnyt syksyn aikana esitutkintaa ja kuulustellut päivystäjiä.

SPALin lakimies on osallistunut avustajana yhteensä tähän mennessä 20 hätäkeskuspäivystäjän kuulusteluun. Kaikki avustetut ovat Hätäkeskusammattilaisten liitto HALin eli SPALin jäsenyhdistyksen jäseniä. Kuulusteluita on tehty poliisilaitoksissa eri puolilla Suomea.

Ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen oikeusturvaa, mutta näin laaja jäsenten avustaminen on poikkeuksellista. Päätös tuesta tehtiin jäsenten toivomuksesta, kertoo SPALin työmarkkinalakimies Jari Koivuluoma.

— Useat hätäkeskuspäivystäjät kokivat esitutkinnan perusteettomaksi, epäoikeudenmukaiseksi ja raskaaksi. Jäsenet hyvin yksimielisesti ja selkeästi tiedostivat tehneensä vain työtään. Näillä perusteilla päätimme, että liitto tulee jäsenten tueksi kuulusteluihin.

Epäilty virkavelvollisuuden rikkominen on tarkoittanut tahallista säännöksien ja määräysten vastaista toimintaa virkatehtävissä.

— Tällaisesta toiminnasta ei missään nimessä ole ollut kyse. Hätäkeskuspäivystäjät ovat käyttäneet ERICA-tietojärjestelmää Hätäkeskuslaitoksen voimassa olevien ohjeiden mukaisesti ja salityöskentelyn vakiintuneella toimintatavalla, Koivuluoma toteaa.

Esitutkintavaiheen jälkeen syyttäjä tekee päätöksen joko syytteen nostamisesta tai syyttämättä jättämisestä. Jos syyttäjä tekee syytehakemuksen, se käsitellään käräjäoikeudessa.