Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Ylipäivystäjän työ on monipuolista ja mielenkiintoista

”Valmistuin hätäkeskuspäivystäjäksi vuonna 2012. Työskentelin hetken Keravan hätäkeskuksessa, mutta pääasiassa olen tehnyt työurani Porissa. Olen aiemmalta koulutukseltani hammashoitaja ja sain kimmokkeen lähteä hätäkeskuspäivystäjäksi, kun kuulin poliisina työskentelevältä tuttavaltani tästä ammatista.

Eliisa Kähtävä

Tässä ammatissa aion pysyä työurani loppuun asti. Ei toista näin mielenkiintoista työtä olekaan. Tässä työssä ei voi olettaa mitään, vaan joka kerta on uuden edessä, kun hätälinja aukeaa. Se on samaan aikaan työn paras ja pahin puoli. Lait ja ohjeet pitää tuntea tarkasti, mutta niiden puitteissa pitää osata myös soveltaa.

Ylipäivystäjänä tehtävänkuvani on laaja. Päivystän hätälinjassa, koulutan, teen laaduntarkkailua ja sijaistan vuoromestaria. Tämänhetkinen työnkuva on kuin minulle luotu, sillä tarvitsen vaihtelua. Kliseisesti sanotaan, että joka päivä oppii uutta, mutta tässä työssä se pitää paikkansa lähes joka päivä.

Monipuolisen työni lisäksi toimin Porin hätäkeskuksen luottamusmiehenä. Aloitin tehtävässä vuonna 2022, ja sitä ennen olin jo SPALin hätäkeskustyöryhmän jäsen. Minulle on tärkeää, että pystyn ajamaan yhteisiä asioita ja toimin linkkinä työntekijöiden ja työnantajan välillä. Luottamusmies tuntee työn, työyhteisön jäsenet ja sen kipukohdat, joten luottamusmies toimii myös vertaistukena. Koen, että vuorovaikutustilanteissa olen vahvoilla.

Tällä hetkellä suren hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä, kuten aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan poistamista. Olen itse kouluttautunut hätäkeskuspäivystäjäksi aikuiskoulutustuen turvin ja vuorotteluvapaa on pelastanut hätäkeskuksessa monen ihmisen uran.

Hätäkeskuksissa meidän työntekijöiden on tärkeää pitää yhtä. Yhdessä olemme vahvempia ei ole tuulesta temmattu lause. Toivoisin, että jokainen hätäkeskuspäivystäjä tavoittaisi sellaisen mielentilan, että on työssään hyvä ja ympärillä on hyvä työyhteisö. Se ei ole aina helppoa, mutta pyrimme siihen, että jokaisen olisi mukava tulla töihin.”

Eliisa Kähtävä
ylipäivystäjä, Porin hätäkeskuksen luottamusmies
Suomen Hätäkeskusammattilaiset HAL

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle