Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Uusilla palomiehillä on tärkeä rooli pelastuslaitosten kehittämisessä

”Palomiehen työ on antoisaa, mutta palkkaa pitäisi saada korjattua. Työ on monipuolista ja vaativaa. Tulin alalle 80-luvun puolessavälissä, mutta perustyö tuntuu edelleen mielekkäältä. Tällä hetkellä olen mukana myös kansainvälisessä maastopalomuodostelmassa, mikä tuo myös uutta osaamista ja on vähän erilaista tekemistä.

Olen ollut Etelä-Savon pelastuslaitoksella luottamusmiehenä pian 13 vuotta. Työurani olen tehnyt Pieksämäellä. Työporukka täällä on ollut koko ajan todella hyvä. Isoin juttu työ- ja luottamusmiesurani aikana oli siirtyminen kaksivuorojärjestelmään. Silloin teimme 12 tunnin työvuoroja, joista kenelläkään ei ole hyvää sanottavaa. Saimme onneksi muutettua työajan takaisin vuorokausirytmiin, mutta se oli kovan työn takana.

Asko Heimonen

Etelä-Savossa toimii neljä SPALin jäsenyhdistystä, ja teemme tiivistä yhteistyötä. Hyvinvointialueuudistus ei ollut meidän alueellamme kovin iso asia, sillä olemme toimineet samalla kokoonpanolla siitä alkaen, kun aluepelastuslaitokset perustettiin 2000-luvun alkupuolella. Hyvinvointialueelle siirtyminen on kyllä tuonut tunteen, että meitä kuunnellaan enemmän. On pakko antaa kiitosta henkilöstöjohtajalle ja -päällikölle, jotka ovat kiinnostuneita asioistamme. Aiemmin tuntui enemmän siltä, että huutaa vastatuuleen.

Luottamusmiehenä pääsen näkemään konkreettisesti, miten asiat etenevät ja miten ne hoidetaan. Tässä huomaa, että asiat ovat harvoin yksiselitteisiä ja mustavalkoisia. Joihinkin asioihin voi myös vaikuttaa enemmän kuin toisiin. Kokemus on tuonut paljon osaamista, mutta on tärkeää, että taustalla on hyvä tuki. Liiton toimistolle voi aina soittaa, ja sieltä saa nopeasti asiantuntevia vastauksia. Se on korvaamaton lisä omassa tehtävässä.

Työurani aikana ala on mennyt monin tavoin eteenpäin. Tekniikka, kalusto ja taktiikat kehittyvät koko ajan. Meillä Suomessa on todella hyvä pelastajatutkinto. Koulusta valmistuvat palomiehet ovat ammattitaitoisia ja tuovat paljon uutta mukanaan alalle. Se kehittää pelastuslaitosta.

Olen huomannut, että kaksi–kolmekymppisiä palomiehiä eivät vielä työura- ja eläkeasiat hirveästi mietitytä. Eihän sitä itsekään sen ikäisenä ajatellut uran loppupuolta. Eläkeiän noustessa koko ajan olisi kuitenkin tärkeää rakentaa varasuunnitelmia. Tätä ajattelua kaipaisin lisää sekä pelastuslaitokselta että yksittäisiltä palomiehiltä. Palomiespula ja väestörakenteen muutos mietityttävät minuakin, sillä yhtälö tuntuu kestämättömältä.”

Asko Heimonen
ylipalomies, luottamusmies
Pieksämäen seudun palohenkilöstö

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle