Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Työyhteisön kehittäminen on pitkä prosessi

”Pohjanmaalla pelastuslaitoksella on haastava, pitkänmallinen alue Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin. Rannikko-Pohjanmaalla välimatkat ovat pitkiä ja merta on paljon, minkä takia työssä tarvitaan runsaasti erikoisosaamista.

Ville Saksa

Venetehtävät ovat iso osa työtämme. Ne vaativat paljon harjoittelua, ja vesipelastustehtäviä on kesällä runsaasti. Jokaisessa vuorossa on oltava joku, jolla on rannikkolaivuri- tai saaristolaivuripätevyys. Venetehtävien haasteena on miehistön riittävyys, sillä veneet ovat isoja. Olemme myös hälytysvalmiudessa ensihoidon tehtäville saaristoon.

Toivoisin, että pelastuslaitoksilla olisi koko Suomessa yhtenäiset toimintatavat. Järjestelmät ja palkat vaihtelevat alueellisesti todella paljon. Meillä ei esimerkiksi ole ollut vaativuudenarviointia eikä erikoisosaamisesta ole maksettu lisiä. Nyt olemme saaneet sovittua neuvottelut vaativuudenarvioinnista.

Oli pieni yllätys, miten paljon luottamusmiehellä on tehtävää. Olen menevä tyyppi, joten homma kyllä sopii minulle. Työaikoihin ja palkkoihin liittyvät kysymykset ovat yleisiä.

Alueellamme on kaksi vuorokausiasemaa ja niiden lisäksi päiväpaloasemia, joilla tehdään oman työn ohessa myös esimiestason päivystystä. Yhdelle henkilölle voi tulla siis sekä päivävuoroa, vuorokausityötä että päivystystä. Järjestelmä on sekava, ja ongelmat heijastuvat palkanmaksuun. Teemme koko ajan töitä tämän asian kanssa, mutta prosessi on pitkä.

Vuoropuhelu työnantajan kanssa on onneksi parantunut, kun olemme siirtyneet hyvinvointialueelle. Keskustelua käydään paljon myös miehistön kesken. Yhdistykseemme Vaasan palohenkilöstöön kuuluu laajasti operatiivista henkilöstöä: miehistöä, esimiehiä ja myös palomestareita. Meillä on tiivis porukka ja tosi hyvät välit. Se on ehdottomasti tämän työn suola.”

Ville Saksa
pelastaja, luottamusmies
Vaasan palohenkilöstö

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle