Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Työ henkilöstövahvuuksien puolesta jatkuu

”SPALista ei taida löytyä minua pitempään luottamusmiehenä toiminutta henkilöä. Kyllästyin 1995 KTV:n saamattomuuteen ja vaihdoin ensimmäisenä satakuntalaisena SPALin riveihin. Joukkoon liittyi seuraavaksi oma työvuoro ja myöhemmin muitakin palomiehiä sekä hätäkeskuspäivystäjiä. Vuonna 1998 perustetussa yhdistyksessä luottamustehtävät lankesivat minulle. Uuteen ammattiliittoon liittyi palomiehiä, koska he näkivät, että ajamme tosissamme oman ammattiryhmämme asiaa ja saamme muutoksia aikaiseksi.

Pekka Puisto

Jätimme Satakunnassa kaksivuorotyön taaksemme 2000-luvun taitteessa ja siirryimme vuorokausityöhön. Kokonaispalkasta sovimme työnantajan kanssa 2010-luvun alussa. Kummastakin saavutuksesta jäi hyvä mieli, sillä Porin kaupungin edustajat ymmärsivät perustelumme ja näkivät ratkaisujen hyödyt ja säästöt. Enemmän asioista sai vääntää työpaikan sisällä.

Olemme alusta asti taistelleet henkilöstövahvuuksien puolesta. Minulle on aina ollut mysteeri, miksi pelastuslaitoksen johto on halunnut painaa alas ammattipalomiesten järjestelmää. Pahimmillaan keskeisellä Kanta-Porin asemalla oli paloautossa yksi mies! Työ henkilöstövahvuuksien puolesta on edelleen hyvin ajankohtaista. Toinen asia, johon tarvitsemme pikaisesti parannusta, on ikääntyvien palomiesten urapolkujen tukeminen. Meillä neljännes palomiehistä on 55–60-vuotiaita.

SPALin tapahtumiin olen osallistunut aktiivisesti. Haluan kehittää osaamistani, ja koulutuksissa saa tietoa muiden alueiden haasteista sekä vinkkejä esimerkiksi palkkausasioiden edistämiseksi. Tilaisuudet ovat myös hyviä paikkoja verkostoitumiselle ja vapaamuotoisille keskusteluille. Kyllähän uutiset lukee SPALin lehdestäkin, mutta koulutuspäivien yhteydessä saa paljon tarkempaa tietoa.

Toivotan nuoremmat pelastusalan ammattilaiset rohkeasti mukaan paikalliseen yhdistystoimintaan ja edunvalvontaan. Olen huolissani siitä, miten yhteisten asioiden aktiiviselle hoidolle pelastuslaitoksissa käy, kun me veteraanit jäämme eläkkeelle. Parasta olisi, jos tehtävät siirtyisivät uudelle sukupolvelle asteittain niin, että uusi ja väistyvä luottamusmies hoitaisivat tehtäviä rinnakkain muutaman vuoden ajan.”

Pekka Puisto
palomies, luottamusmies
Satakunnan pelastusalan ammattilaiset SPAL

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle