Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Turvallinen työympäristö on kaikkien yhteinen tavoite

”Työsuojeluvaltuutettuna minulla on pian kahdenkymmenen vuoden kokemus, mutta päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna olen toiminut noin kuusi vuotta. Työsuojeluvaltuutetun yhtenä tehtävänä on kierrellä eri asemilla kuunnellen työkavereiden ajatuksia työstä ja vähän muustakin. Nykyään työsuojelua ei onneksi enää nähdä työntekijän vihollisena ja työnteon häiritsijänä. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite tehdä työmme turvallisesti.

Jouni Pakarinen

Edustan vakinaisen henkilökunnan lisäksi myös sopimuspalokuntalaisia. Malli ei ole Suomessa vielä kovin yleinen. Yhteinen työsuojelu on hyvä asia: teemme kuitenkin samaa työtä sekä yhdessä että erikseen. Työsuojelua tarvitaan sopimuspalokunnissa samalla tavalla kuin vakinaisella puolellakin. Malli on lähentänyt vakituista henkilöstöä ja sopimuspalokuntalaisia. Meillä on yhteiset säännöt ja yhteiset toimintamallit, se on tärkeää, koska teemme operatiivista työtä.

Teen työsuojelun lisäksi myös kuntotestauksia. Minulla on taustalla myös liikuntapuolen ammatti, ja olen tehnyt 30 vuotta valmennustyötä. Osana kuntotestauksia ja työsuojelua teen kuntoutusohjelmia, jotta saisimme osatyökykyisiä kuntoutettua täysipäiväisiksi työntekijöiksi. On mahtavaa, kun voin olla monilla tavoin avuksi työyhteisössäni.

Ikävimpiä ovat tilanteet, joissa palomies menettää työkyvyn. Silloin käymme työterveysneuvotteluja ja mietimme tulevaisuuden vaihtoehtoja. Työkykyä ja kuntoa täytyy pitää yllä läpi työuran. Iän myötä kunnon ylläpitämisestä tulee yhä tärkeämpää ja vaativampaa. Samaan aikaan työn riskit kasvavat. Täytän itse tänä vuonna 62 vuotta, ja olen edelleen pelastussukelluskelpoinen. Osallistun välillä operatiivisille tehtäville, jos omat työni sen sallivat.

On ollut hyvä nähdä, miten asiat ovat menneet eteenpäin. Joskus ennen oli vallalla ajatus, että sitä kovempi jätkä, mitä likaisempi on. Nyt tilanne on muuttunut, ja altistumisten seurannan ja ehkäisyn osalta olemme ottaneet suuria askeleita parempaan suuntaan. Tämä on ollut koko työyhteisön yhteinen ponnistus.”

Jouni Pakarinen
työsuojeluvaltuutettu
Kymenlaakson pelastushenkilöstö KPH

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle