Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Neuvottelemalla saa parannuksia

”Etsin 1990-luvun alussa töitä, mutta niitä ei lama-aikana ollut tarjolla nuorelle sähköasentajalle. Sain vinkin nykyiseltä kollegalta Peipisen Matilta kalustonhoitajan tehtävästä palo-opistolla Espoossa. Pelastusala tuntui kiinnostavalta, ja niinpä päädyin opiskelemaan palomieheksi juuri toimintaansa aloittaneelle pelastuskoululle Kuopioon. Valmistuttuani aloitin työn Forssan palolaitoksella.

Petri Torkkel

Kipinä luottamusmiestehtäviin syntyi 2000-luvun alussa, kun Kanta-Hämeessä muodostettiin alueellista pelastuslaitosta. Huomasin monta asiaa, jotka olivat rempallaan, mutta joiden korjaamiseen oli olemassa mahdollisuus. Korjaaminen vaatisi vain asioiden selvittämistä ja yhteydenottoa päättäviin tahoihin. Ensimmäisiä tällaisia tapauksia oli palomiesten palkkojen yhdenmukaistaminen uudella pelastuslaitoksella. Kun sain yhden ongelman hoidettua, siitä syntyi virtaa ottaa seuraava tehtävä työn alle.

Joitain vuosia myöhemmin siirryin Länsi-Uudellemaalle, jossa työskentelin paloesimiehenä. Palomiesten yhdistys pyysi minua mukaan hallitustoimintaan. Näin että moni juttu oli ollut Forssassa paremmin kuin Espoossa. Tiesin että neuvottelemalla saa parannuksia, joten lähdin jälleen edistämään henkilöstön etuja luottamusmiehenä.

Saimme asteittain parannettua luottamusmiehen asemaa ja ajankäyttöä. Kahdeksan vuotta sitten siirryin päätoimiseksi pääluottamusmieheksi. Päivät täyttyvät jäsenten asioiden hoitamisesta ja erilaisista työryhmätyöskentelyistä. Pelastustoimen työvuorossa olen mukana kolmen viikoin välein.

Olen luottamusmiehenä ja SPALin aktiivina nähnyt liiton kehityskaaren ja tiukat väännöt vuosien saatossa. Yhdessä vaiheessa olin mukana työryhmässä, jonka myötä liiton viestintää ja messutoimintaa kehitettiin.

Henkilöstön edustajana toimimisessa minulle on ollut paljon hyötyä työmarkkinakonsultin tutkinnosta, jonka suoritin yhdistyksen ja SPALin tuella. Kurssi auttoi ymmärtämään luottamusmiesjärjestelmän yhteiskunnallista ulottuvuutta ja tiedonhankinnan merkitystä.

Toivon SPALin luottamusmiehille malttia ja jaksamista. Tehkää yhteistyötä keskenänne ja järjestöjen välillä. Auttakaa apua pyydettäessä ja vaihtakaa tietoa. Laulua siteeratakseni ’jos haluu saada, on pakko antaa’.”

Petri Torkkel
paloesimies, pääluottamusmies
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen esimiehet LUPE, Länsi-Uudenmaan pelastushenkilöstö LUPH

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle