Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Kouluttautuminen palkitsee ja valmistaa uusiin haasteisiin

”Olin yhdeksäntoista, kun pääsin opiskelemaan Pelastusopistoon 1993. Kurssi oli toinen uudenmuotoinen pelastajakurssi, ja minä olin porukan nuorin. Valmistuttuani suoritin varusmiespalveluksen ja hain palomiehen töitä, mutta siihen aikaan paikkoja oli tarjolla vain vähän. Pääsin työllistämistuen turvin päivätyöhön Tampereelle toukokuussa 1995, mutta siirryin vuorotyöhön jo juhannuksen aikoihin. Palomiehen virkaan minut nimitettiin vuotta myöhemmin.

Matti Välikoski

Olen pyrkinyt kehittämään osaamistani kouluttautumalla. Suoritin sairaanhoitajan amk-tutkinnon 2000-luvun alussa ja tämän jälkeen johtamisen erikoistumistutkinnon. Jatkoin muutamaa vuotta myöhemmin kliinisen asiantuntijan yamk-tutkinnon parissa. Suoritin myös opettajan pedagogiset opinnot. Pelastuslaitoksella työskentelin ensihoitajana ja lääkintäesimiehen sijaisena. Olin myös mukana sairaanhoitopiirin hankkeessa, jossa Pirkanmaalle perustettiin ensihoidon lääkäriyksikkö.

Suosittelen kaikille opiskelua ja ajan hermolla pysymistä. Motivaationa voi olla saada varasuunnitelma siltä varalta, että työkyvyssä tulisi muutoksia. Työpaikalla saattaa tulla eteen tilanteita, joissa on tarjolla projektityötä tai uusia tehtäviä. Tutkintojen avulla voit osoittaa valmiutesi näihin haasteisiin. Kouluttautuminen työn ohella on palkitsevaa, mutta vaatiihan se järjestelyjä.

Menossa on kahdeksas vuoteni pelastuslaitoksen henkilöstön edustajana. Päätoimiseksi luottamusmieheksi siirryin viitisen vuotta sitten, ja pääluottamusmiehen asemasta sovimme pelastuslaitoksen liityttyä osaksi hyvinvointialuetta. Edustettavia työntekijöitä minulla on noin 550.

Luottamusmiehet ovat työpaikalla varmistamassa henkilöstön äänen kuulumisen sekä neuvomassa ja opastamassa SPALin jäseniä työehtoihin ja -etuihin liittyvissä asioissa. Kaikki eteen tulevat asiat eivät ole mukavia jäsenten kannalta. Joskus ratkaisun löytäminen ongelmaan vaatii aikaa ja kekseliäisyyttä.

On ollut hienoa olla töissä kehittyvällä pelastuslaitoksella. Olemme nostaneet asemien vuorovahvuuksia, palkanneet uusia palomiehiä ja laajentaneet ensihoitopalvelua. Kehitys jatkuu nyt osana Suomen suurinta hyvinvointialuetta!”

Matti Välikoski
pääluottamusmies
Pirkanmaan pelastusalan ammattilaiset

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle