Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Kokonaispalkka oli aluksi kummajainen

”Olen ollut aktiivisesti mukana minkä niminen jäsenyhdistyksen toiminnassa lähes kymmenen vuotta. Sinä aikana olen toiminut hallituksessa, puheenjohtajana sekä luottamusmiehenä. Tällä hetkellä olen sekä puheenjohtaja että luottamusmies, kun tunkua tehtäviin ei ole ollut liiaksi.

Kimmo Lehikoinen

Länsi-Uudellamaalla on ajettu monia asioita aktiivisesti ja saatu muutoksia aikaan. Kun olin itse hallituksen jäsen, edellinen luottamusmies sai neuvoteltua perustason ensihoitoa tekeville palomiehille ensihoitolisän.

Meillä oli myös kesälomakokeilu, jossa kesälomat ajoittuivat toukokuun lopusta elokuun loppuun. Toukokuun alun ja syyskuun lomat eivät ole kovin haluttuja. Meidän työvuoromme oli todella tyytyväinen kokeiluun, ja myös muut vuorot olisivat halunneet saman mallin. Yhdistyksen äänestyksen kautta päädyimme kuitenkin jatkamaan vanhalla mallilla.

Merkittävin asia, jota olemme edistäneet, on kokonaispalkkaus. Kun ensimmäiset kokonaispalkat tulivat, kukaan ei oikein tiennyt, millä perustein ne oli laskettu. Meillä työnantaja oli tehnyt vuosituntiperusteisen laskelman kokonaispalkkaprosentin määräytymisestä. Matematiikka kiinnostaa itseäni sen verran, että tein omat laskelmat. Väänsimme asiasta työnantajan kanssa pitkään ennen kuin pääsimme yhteisymmärrykseen vuonna 2014. SPAL teki sittemmin lisää laskelmia meidän laskelmiemme pohjalta.

Kokonaispalkkauksen käyttöönotto herätti paljon mielipiteitä, ja osa jopa erosi liitosta sen takia. Jos palkkamallista päätettäisiin nyt luopua, moni varmasti yrittäisi vaihtaa työnantajaa. Etenkin nuoremmat palomiehet tuntuvat olevan vahvasti kokonaispalkkauksen kannalla. Olen huomannut, että nuorempi polvi on valmiimpaa kokeilemaan uusia toimintamalleja.

Työnantajilla olisi nyt hyvät mahdollisuudet kilpailla työvoimasta. Välillä ihmetyttää, ettei siihen ole voimakkaammin lähdetty.”

Kimmo Lehikoinen
palomies-ensihoitaja, luottamusmies, puheenjohtaja
Länsi-Uudenmaan pelastushenkilöstö

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle