Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Haluaisin, että kaikki pelastajat voisivat olla ylpeitä työstään

”Minulla on pitkä tausta erilaisista luottamustehtävistä. Aloitin järjestöurani 2000-luvun alussa ja olen ehtinyt olla kaikissa mahdollisissa rooleissa: työsuojeluvaltuutettuna, luottamusmiehenä, puheenjohtajana, sihteerinä ja hallituksen jäsenenä. Aloitin työsuojeluvaltuutettuna, kun minulle sanottiin, että se on helppo homma. Nyt jo voi vähän naureskellen sanoa, ettei se ehkä niin helppo ollut, mutta hyvin mielenkiintoinen.

Seitsemän viime vuotta olen ollut Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella pääluottamusmiehenä. Työsuojeluvaltuutetun taustasta on ollut tehtävässä paljon hyötyä: on helpompi ymmärtää kokonaisuuksia ja hahmottaa, mitkä asiat ovat selvästi työsuojelullisia ja mitkä taas luottamusmiehen neuvoteltavissa.

Luottamusmiehen tehtävät ovat seuranneet minua pelastuslaitokselta toiselle. Aloitin urani Oulu–Koillismaalla ja olen kulkenut Keski-Suomen kautta tänne Päijät-Hämeeseen. Alalla olen ollut kohta 30 vuotta.

Olen saanut nähdä luottamustehtäviä monelta kantilta. Oulu-Koillismaalla työaikariidat olivat kiivaimmillaan silloin, kun olin siellä luottamusmiehenä. Silloin oli tosi vaikea sopia mistään. Sielläkin ajat ovat onneksi muuttuneet.

Keski-Suomessa iso saavutus oli se, että saimme pelastuslaitokselle oman työsuojeluvaltuutetun. Sitä ennen meillä oli Jyväskylän kaupungin yhteinen työsuojeluvaltuutettu, joka ei tuntenut meidän alan erityiskysymyksiä. Asia herätti laajaa vastustusta, vaikka lain mukaan työntekijöillä on oikeus valita keskuudestaan työsuojeluvaltuutettu. Pitkien neuvotteluiden jälkeen tilanne lopulta kääntyi siihen, että saimme oman työsuojeluvaltuutetun.

Päijät-Hämeessä suurin onnistuminen on ollut kokonaispalkkakorvauksen nostaminen 42 prosentista 44 prosenttiin keväällä 2023. Lähtötilanne oli haastava, sillä pelastustoimeen sovellettava työaika, kokonaispalkkaus ja poikkeusluvan sisältö olivat hyvinvointialueen edustajille vieraita. Meille taas poikkeuslupa ja vuorokausityö ovat kynnyskysymyksiä työhyvinvoinnin kannalta.

Haluaisin, että kaikki pelastajat voisivat olla ylpeitä työstään. Oman urani ajalta yksittäiset keikat eivät niinkään ole jääneet mieleen, mutta mielihyvää tuottaa, kun arkisilla tehtävillä voi jollakin tavalla, ihan pienissäkin asioissa, auttaa kansalaisia. On tärkeää, kun näkee, että omasta työstä on hyötyä ja voimme tuoda apua. Se on kuitenkin ydintehtävämme.”

Petri Kautto
palomies, pääluottamusmies
Lahden palomiesyhdistys

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle