Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Asiat muuttuvat, mutta välillä muutos vie aikaa

”Minulla on aina ollut intoa vaikuttaa asioihin, enkä halua, että epäkohdat jäävät vain kahvipöytäkeskusteluihin. Ehkä minut siksi heti ensimmäisenä kesänä houkuteltiin mukaan Oulun palomiesyhdistyksen toimintaan. Olen ollut mukana työsuojelussa ja yhdistyksessämme kaikissa rooleissa. Pian kymmenen vuotta olen ollut luottamusmiehenä. Se tuntui kiinnostavalta ja luontevalta tehtävältä, kun edellinen luottamusmies jäi tehtävästä pois.

Petri Rautio

Parasta on se, että näistä asioista oppii koko ajan. Kymmenessä vuodessa on jo kertynyt aika hyvä asiantuntemus. Tietysti maaliin viedyt asiat ovat olleet antoisimpia. Paljon juttuja jää roikkumaan tai kokeiluasteelle. Hyvät neuvottelutulokset auttavat jaksamaan silloinkin, kun asiat tuntuvat junnaavan paikoillaan.

Olin aikoinaan mukana sekä puheenjohtajana että luottamusmiehenä pitkissä neuvotteluissa, joiden myötä saimme vaihdettua kaksivuorojärjestelmän vuorokausityöhön. Silloin saimme paljon parannuksia työoloihin. Pari vuotta sitten saimme vihdoin päätökseen neuvottelut esimiesten palkankorotuksista. Niissä kesti neljä vuotta. Samoihin aikoihin erikoistehtävistä maksettavia korvauksia saatiin neuvoteltua paremmiksi. Vuoden sisään olemme neuvotelleet paljonkin, kun hyvinvointialueuudistuksen myötä tuli eteen työaikasopimus- ja järjestelyvaraeräneuvottelut. Niihin vaadittiin valtava panostus koko yhdistykseltä.

Luottamusmieheltä vaaditaan pitkää pinnaa ja positiivisuutta. Samaa positiivisuutta kaipaisin alalle enemmänkin. Vaikka paljon on vielä tehtävää, kaikki asiat eivät ole huonolla tolalla. Asiat muuttuvat hitaasti, mutta kannattaa ajatella, että lasi on pikemminkin puoliksi täynnä kuin puoliksi tyhjä. Pitää muistaa, että luottamusmies ei tee päätöksiä vaan ajaa yhteisiä asioita. Näissä tehtävissä täytyy jaksaa pitää asioita esillä ja etsiä uusia vaikuttamisen tapoja silloinkin, kun tilanteet tuntuvat mahdottomilta.

Luottamusmiehen ja palomiehen tehtävien yhdistäminen pitää oman työni mielekkäänä. Palomiehen työn paras puoli on sen monipuolisuus. Näissä tehtävissä ei ole kahta samanlaista päivää.”

Petri Rautio
palomies, pääluottamusmies
Oulun palomiesyhdistys

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle