Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi, että sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen liittyvät lakiehdotukset eivät ole ongelmallisia perustuslain kannalta. Valiokunnan lausunto oli yksimielinen. Joitakin muutoksia on kuitenkin vielä tehtävä.

Perustettavat hyvinvointialueet ottaisivat kunnilta vastuulleen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen. Soten ja pelastustoimen rahoitus siirtyisi kunnilta valtiolle.

Lain pääkäsittelijä eduskunnassa on sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka vastuulla on lakiesityksen viimeistely perustuslakivaliokunnan ja muiden valiokuntien havaintojen jälkeen.

Tavoitteena on saada lakiesitys koko eduskunnan hyväksyttäväksi ennen eduskunnan kesätaukoa. Mikäli uudistus hyväksytään eduskunnassa, voisi uusien hyvinvointialueiden väliaikaishallinto aloittaa toimintansa osittain jo 1.7. alkaen. Hyvinvointialuevaalit järjestettäisiin näin ollen vuoden 2022 alussa.

SPAL antoi lausunnon sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksesta ja maakuntien perustamisesta syyskuussa 2020.

SPALin kannanotto julkaistiin 16.10.2020 Sote-maakuntauudistus ei saa rapauttaa pelastustoimen toimintakykyä.

SPAL oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana 18.2 ja hallintolakivaliokunnan kuultavana 9.3.2021 Lue lausunto

Järjestön johtajan Kim Nikulan blogi Pelastustoimi ei tarvitse sote-uudistusta 25.5.2021

Lue lisää Pelastustoimen uudistuksesta sisäministeriön sivuilta.

Eduskunnan tiedote 21.5.2021