Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Miksi kannattaa kuulua ammattiliittoon? Tätä kysymystä pohtiville olen yleensä sanonut, että ainakaan ei ole yhtään hyvää syytä olla kuulumatta!

Alan uudet työntekijät kuulevat monenlaisia kommentteja siitä, mihin ammattiliittoon kannattaisi liittyä. Tietenkin on jokaisen oma asia mihin jäsenhakemuksensa lähettää tai lähettääkö mihinkään. Huomioisin kuitenkin muutamia asioita valintaa tehtäessä.

Ammattiliiton tehtävä on valvoa jäsenistönsä oikeuksien ja etujen toteutumista. Palomiesliitto muodostuu pelastustoimen, ensihoidon ja hätäkeskusten ammattilaisista, joten on helppo todeta minkä alan asialla ollaan.

Pelastustoimessa meitä ammattilaisia ei ole missään nimessä liikaa. Kannattaa siis moneen eri järjestöön pirstaloitumisen sijaan ajaa yhteisiä asioita eteenpäin tiiviinä rintamana. Saamme suunnattua enemmän energiaa alan hyväksi, kun toimimme yhdessä. Kentän ääni tulee takuuvarmasti paremmin kuuluviin. ”Yhdessä olemme vahvempia” ei ole tuulesta temmattu tunnuslause.

Mitä jos kohtaat ongelmia työsuhteessasi? Työpaikalla voi tulla eteen tilanne, jonka hoitaminen vaatii enemmän voimavaroja ja osaamista kuin yksittäisellä työntekijällä on. Asiat harvoin ratkeavat työpaikan käytävillä kiukuttelemalla.

Vaikka suosittelenkin lämpimästi ottamaan selvää omaa työtä ohjaavasta lainsäädännöstä ja työehtosopimuksista, ei jokaista asiaa tarvitse pystyä itse hoitamaan alusta loppuun.

Parhaan avun saat ammattiyhdistyksesi luottamusmieheltä. Lisäksi ongelmia on hyvä tuoda myös paikallisyhdistyksesi tietoisuuteen olemalla aktiivinen jäsen. Edunvalvontaasi pääset itse vaikuttamaan muun muassa käymällä yhdistyksen kokouksissa.

Aina asiat eivät vaadi liiton, yhdistyksen tai luottamusmiehen toimesta suuria toimenpiteitä. Heiltä saadut neuvot auttavat sinua hoitamaan asiaa itse eteenpäin, oikeaa polkua pitkin. Vaikeammissa tilanteissa voit saada Palomiesliiton kautta oikeusapua ja lainopillisia neuvoja.

Mediasta on kuultu ikäviä esimerkkejä, joissa työssään väkivallan uhriksi joutuneet henkilöt eivät ole saaneet oikeusapua työnantajaltaan. SPAL auttaa jäseniään myös tällaisissa tilanteissa.

Työkyvyn menettäminen väliaikaisestikin on kenelle tahansa kova isku. Loukkaantuminen ja töistä pois jääminen voivat vaikuttaa merkittävästi paitsi taloudellisesti myös henkisesti. Pelastajalle keho on työkalu, jonka pettäessä voi alkaa pääkoppakin rakoilla.

Itse koin tämän kantapään – tai no, oikeastaan akillesjänteen kautta. Neljän kuukauden seinien tuijottelu kotona ei todellakaan ollut mieleistäni puuhaa. Täysin työkuntoiseksi palaaminen sujui lopulta onneksi hyvin. Selvisin vähällä. Vanhemmalla iällä olisi edessäni varmasti ollut aivan toisenlainen urakka.

Palomiesliitto haluaa tukea jäsentensä nopeaa työhön paluuta työtapaturmien jälkeen. Tähän tarkoitukseen liitolla on lisävakuusrahasto, josta voit hakea avustuksia hoitokustannuksiin. Jäsenenä olet tämän lisäksi myös liiton vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, matkustajavakuutuksen sekä ammatillisen vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen piirissä.

Elämä ei ole pelkkää työntekoa. Hyvinvointi vapaa-aikana vaikuttaa positiivisesti myös työelämään. Palomiesliiton jäsenenä voit hyödyntää monenlaisia etuja esimerkiksi matkoista, majoituksista ja verkkokauppaostoksista. Lisäksi jäsenyhdistyksillä on omia jäsenetuja, jotka saat selville kysymällä suoraan yhdistykseltä.

Vakuutuitko? Kysy toiminnasta lisää alueesi jäsenyhdistyksestä tai lue lisää Palomiesliiton nettisivuilta.

Jos taas olet jo jäsen, mieti voisitko parantaa omaa aktiivisuuttasi paikallisesti.

”Blogin kirjoittaja Panu Hokkanen työskentelee Pirkanmaan pelastuslaitoksella palomiehen virassa ja pohjoisen pelastusalueen työsuojeluasiamiehenä. Hän on myös SPALin jäsenyhdistyksen Pirkanmaan pelastusalan ammattilaiset ry:n hallituksen varajäsen.”