Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kesälomaan lähtiessä ajatukset ovat erilaisissa odotuksissa. Voit kokea kuormitusta kuluneesta keväästä, aikataulut ja kiire sekä työelämän muutokset painavat hartioita kumaraan, keskeyttävät unen aamuvarhaisella ja saavat hengityksen kiihtymään. Loman kynnyksellä erilaiset tarpeet täyttävät mielen. Työstä täytyy irtautua. On levättävä. Ehkä olet lähdössä matkalle, haluat kokea uutta.

Mitäpä, jos tänä kesänä et suoritakaan lomaa? Annat sen tulla ja kokeilet siinä olla. Uskalla luottaa siihen, että mielesi ja kehosi on viisas. Se tietää, mitä tarvitsee. Kykenet ottamaan vastaan sen, mikä sinulle tässä hetkessä on hyväksi. Tarvitset vain riittävästi aikaa sekä herkkyyttä nähdä, kuulla ja tuntea.

Mitäpä, jos tänä kesänä et suoritakaan lomaa?

Mitä jos tänään olisit hetkessä läsnä? Aivan rauhassa, ilman ylimääräisiä ajatuksia. Olisit läsnä koko kehollasi, valmiina kuulemaan, näkemään ja tuntemaan kaiken, mitä aistisi sinulle kertovat juuri tästä hetkestä.

Kokeile läsnäoloharjoitusta

Voisit astua pihanurmikolle avojaloin. Tunnet nurmikon viileyden. Tunnet, kuinka jalkapohjasi hieman uppoaa pehmeään ja kosteaan sammaleeseen. Huomaat ruohon ja sammalen tunnun eron, pehmeän pumpulin jalkapohjassasi ja ruohonkorren hipaisun jalkapöydälläsi. Otat muutaman askeleen ja jalkasi kertoo, miten se aistii maanpinnan kaaren. Totut nurmikon tuntuun.

Seisahdat ja käännät kasvosi ylöspäin. Voit vaikka sulkea silmäsi. Tunnet auringon lämmön kasvoillasi. Kevyesti puhaltavan tuulen, sen viileyden, ja kuulet sen suhinan. Ehkä kuulet muutakin. Silmät suljettuina, voit keskittyä kuulemaan tarkasti kaiken, mitä ympärilläsi tapahtuu. Tuuli kahisee puun lehdissä. Linnut laulavat. Etäämmältä erotat myös lapsen naurua ja iloisen kiljahduksen. Keskityt tässä hetkessä aistimaan kaiken sen, mitä kehosi sinulle kertoo. Ehkä tunnet jotain, ehkä jokin ajatus tavoittaa mielesi. Voit antaa niiden tulla, hetken viivähtää ja lähteä pois.

Huomaa hengityksesi. Huomaa, kuinka rintakehäsi kohoaa. Keskity hengittämään syvään, keuhkojen pohjaan asti. Voit laskea rauhallisesti kuuteen. Tunne auringon lämpö kasvoillasi. Se lämmittää silmäluomiasi ja poskipäitäsi. Hengitä rauhallisesti ulos. Voit jälleen laskea kuuteen, ehkä jopa kahdeksaan. Tunne tuulen kevyt henkäys käsivarsillasi. Hengitä syvään. Anna sykkeesi rauhoittua. Voit avata silmäsi. Huomaatko taivaalla hiljalleen liikkuvat pilvet. Miltä ne näyttävät? Minne ne ovat matkalla?

Tulosta syntyy toistojen kautta

Opettele kesän aikana olemaan läsnä. Ole vain hetkessä, ilman ajatusta menneestä tai huolta tulevasta. Keskity hetkeen. Mitä kehosi sinulle kertoo? Hengittele kiireettä, rauhallisesti ja syvään. Jokaisella henkäisyllä huomaat, kuinka sykkeesi rauhoittuu. Sinun on helppo olla ja aistisi kirkastuvat ottamaan vastaan kaiken sen, minkä hetki sinulle mahdollistaa.

Voit toistaa harjoitusta, missä vain ja sen verran, kun se tuntuu sopivalta. Voit tuntea aamun kosteuden nurmikolla. Voit kokea kesäsateen pistävät, kylmät pisarat ihollasi. Voit upottaa kätesi multaan, keinua tuulen tahtiin tai juosta lihaksesi lämpimiksi. Havaitse, hengitä ja maadoita itsesi hetkeen.

Opettele kesän aikana olemaan läsnä.

Kesän lopulla ehkä huomaat, ettet enää kiinnitä huomiota hengityksesi tahtiin tai sydämen rytmiin. Oleminen on kevyttä ja kehosi toimii. Voit havaita, että kaikki on hyvin – riippumatta siitä, miten kaikki on. Kesäloman lähestyessä loppuaan sinun ei tarvitse olla valmis. Paluu arkeen tulee ajallaan, ja edelleen voit ottaa hetken itsellesi. Ole läsnä, keskity hetkeen ja hengitä.

Kesä ja loma ovat tehneet tehtävänsä. Aistisi ovat valppaana, kykenet toimimaan ja reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Tämä on se perusta, jonka varaan tiedät työssäsi nojaavan. Varma ja vahva ote. Suora katse. Kohtaaminen, joka välittää apua tarvitsevalle, että kaikki järjestyy kyllä.

Kirjoittaja Riikka Holappa on vastaava työterveyspsykologi Mehiläisen Keski-Pohjanmaan ja Jokilaaksojen toimipisteissä.