Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ilmoitti elokuussa järjestetyssä henkilöstön tiedotustilaisuudessa ensihoidon järjestämisvastuun muutoksesta. Hyvinvointialueen suunnitelman mukaan ensihoidon järjestämisvastuu siirtyy pelastuslaitokselta kokonaan terveyden- ja sairaanhoidon toimialalle vuoden 2024 alussa. Tähän asti ensihoito on kuulunut molemmille toimialoille.

Pelastuslaitoksella on työskennellyt 40 hoitotason ensihoitajaa, ja perustason ensihoidossa on ollut laskennallisesti 25 palomiehen työpanos. Henkilöstöä ei irtisanota muutoksen vuoksi, ja palomiesten työ ensihoidossa vähenee asteittain.

– Toisaalta on hyvä, että palomiehet tekevät sitä työtä, johon he ovat kouluttautuneet. Mutta palomiesten koulutukseen sisältyy myös ensihoitoa, joten osa henkilöstöstä on aiheellisesti huolestunut siitä, että ensihoidon ammattitaito häviää, Lahden palomiesyhdistyksen luottamusmies Petri Marjamäki sanoo.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue perustaa työryhmän suunnittelemaan uudistusta. Marjamäen mukaan on aiheellista pohtia myös sitä, miten ensihoidon eriyttäminen vaikuttaa pelastajapulan aikana. Koska henkilöstöä ei vähennetä, mutta ensihoidon tehtävät jäävät asteittain pois, on mahdollista, ettei virkoja tule hakuun entiseen tapaan.

– Monet nuoremmat palomiehet myös haluavat tehdä ensihoitoa. Pitäisi miettiä, kuinka houkutteleva työnantaja pelastuslaitos tulevaisuudessa on.

Muokattu uutisen otsikkoa. Päijät-Hämeen hyvinvointialue ei ole vielä tehnyt päätöstä ensihoidon siirtämisestä vaan suunnittelee siirtoa.