Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kansalaiset arvioivat T-Median Luottamus ja Maine 2020 -tutkimuksessa pelastuslaitoksen julkishallinnon maineikkaimmaksi ja luotetuimmaksi organisaatioksi. Myös Hätäkeskuslaitos onnistui parantamaan mainettaan ja nousemaan kolmannelle sijalle.

Tutkimuksessa kärkisijoille nousivat perusturvallisuudesta vastaavat julkishallinnon toimijat. Pelastuslaitos oli jo toista vuotta peräkkäin ensimmäisellä sijalla.

Pelastuslaitoksen palveluista positiivinen mielikuva

Kansalaisilla on tutkimuksen mukaan positiivinen mielikuva erityisesti pelastuslaitoksen palveluista. Pelastuslaitosten osalta kansalaisia pyydettiin arvioimaan oman alueensa pelastuslaitosta. Kokonaisarvosanaksi kansalaiset antoivat pelastuslaitoksille 3.96 asteikolla yhdestä viiteen. Pelastuslaitosten tulos parani hieman viime vuodesta.

Hätäkeskus sai palveluista ja vastuullisuudesta parhaat mielikuva-arviot

Hätäkeskuslaitos sijoittui tutkimuksessa kolmanneksi mainearvosanalla 3,84. Parhaimmat mielikuvat kansalaisilla oli Hätäkeskuslaitoksen palveluista ja vastuullisuudesta.

Luottamus julkishallintoa kohtaan parani

Tutkimuksen toteuttaman T-Median mukaan kansalaisten luottamus julkishallintoa kohtaan on parantunut korona-aikana. Julkishallinnon organisaatioiden koronakriisin aikaiset toimet saivat kansalta hyväksynnän.

Tunnetuimpien julkishallinnon organisaatioiden luottamuksen taso nousi ensimmäistä kertaa hyvälle tasolle kolmen vuoden mittaushistorian aikana. Julkishallintoa kohtaan osoitetun luottamuksen keskiarvo oli tasolla 3.51 asteikolla yhdestä viiteen.

T-Median mukaan luottamuksen nousun lisäksi kansalaisten halu hakea töihin julkishallintoon kasvoi. Vastaajat suhtautuivat aiempaa suopeammin myös julkishallinnon organisaatioiden tukemiseen verovaroin.

Tulokset pohjautuvat lokakuussa 2020 toteutettuun Luottamus & Maine-tutkimukseen, jonka tavoitteena oli selvittää Suomen julkishallinnon organisaatioiden mainetta kansalaisten keskuudessa. Tutkimukseen vastasi 2.10.-29.10.2020 aikavälillä yhteensä 8 057 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15-65-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti (poissulkien Ahvenanmaa).

Lähteet ja lisätietoa: T-Median blogi, Sisäministeriön uutinen 15.12.2021