Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Luottamusmiehellä on näköalapaikka työpaikan tapahtumiin

”Olen työskennellyt Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella palomies-ensihoitajana viisi vuotta. Työskentelen Herttoniemen pelastusasemalla ja toimin asemallamme myös veneenkuljettajana. Asemamme on erikoistunut öljyntorjuntaan, mikä on kiinteä osa meritoimintaa, ja teemme sitä yhteistyössä rajavartiolaitoksen kanssa.

Juuso Pusa

Helsingissä vuorot ovat kiireisiä – varsinkin ensihoidon puolella. Ensihoidon ja pelastuksen synergiaetu on kiistaton, ja se näkyy vankkana ammattitaitona työyhteisössä. Olemme monitaitopelastajia, ja on todella tärkeää, että palopuolen osaaminen ei kärsi, vaikka ensihoito viekin välillä suuren osan energiasta ja työajasta. Niin pelastuspuolta kuin ensihoitoakin täytyy harjoitella ja taitoja kehittää jatkuvasti, jotta osaaminen säilyy.

Olen ollut Helsingin palohenkilöstön luottamusmiehenä noin vuoden. Ennen sitä olin asemani edustajana palohenkilöstön hallituksessa. Huomasin, että työpaikalla asioiden sujuminen oikeudenmukaisesti on minulle tärkeää. Tässä roolissa pääsen konkreettisesti vaikuttamaan siihen.

Suuri osa luottamusmiehen työstä on sopimusten ja työehtojen tulkintaa ja sitä kautta työkavereiden neuvomista sekä asioiden edistämistä parempaan suuntaan. Lisäksi neuvottelemme paikalliset sopimukset yhdessä pääluottamusmiehen kanssa ja annamme lausuntoja tai kannanottoja erilaisiin muutoksiin työpaikalla yhteistyössä työnantajan kanssa.

Luottamusmiehen paikka on suora näköalapaikka kaikkeen, mitä työpaikalla tapahtuu. Itselleni on tärkeää, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Asioiden ei saa antaa henkilöityä tiukoissakaan neuvotteluissa ja erimielisyyksissä.

Edunvalvonta on pitkän matkan juoksua eikä sprinttiä: tehtävässä vaaditaan lehmän hermoja ja rauhallista luonnetta. Tärkeintä edunvalvonnassa on ehdottomasti selkeäsanainen viestintä työkavereille siitä, mitä kulloinkin tapahtuu; heitä varten me tätä työtä teemme. On palkitsevaa, kun saa ongelmia ratkaistua ja hyvä työkaveri antaa siitä kiitoksen. Silloin olen onnistunut.”

Juuso Pusa
palomies-ensihoitaja PT, luottamusmies
Helsingin palohenkilöstö

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle