Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Avoimuus ja vuoropuhelu ovat avainasemassa

Olen viitisen vuotta toiminut luottamustehtävissä Savonlinnan palomiesyhdistyksessä: ensin varaluottamusmiehenä ja pian kolme vuotta luottamusmiehenä. Siirryin luottamusmieheksi, koska yhdistyksessämme ehdotettiin, että voisimme kokeilla vaihtaa päittäin varaluottamusmiehen ja luottamusmiehen tehtäviä.

Alan O'Leary

Se, että päädyin luottamustehtäviin, oli ehkä vähän sattumaa. Työyhteisössä minut tunnetaan luotettavana ja asioihin paneutuvana kaverina. Ehkä oma esiintymiseni muiden joukossa sai työkaverit ajattelemaan, että voisin sopia tähän tehtävään.

Alueellamme on toiminut pitkään kolme palomiesyhdistystä, ja me luottamusmiehet teemme paljon yhteistyötä. Kun aloitin luottamustehtävissä, meillä oli kaksivuorotyöaikajärjestelmä kokeilussa. Neuvottelimme yhdessä Keski-Suomen pelastuslaitoksen edustajien kanssa, miten voisimme palata takaisin vanhaan työaikamalliin, sillä myös Keski-Suomessa tehtiin työtä kaksivuorojärjestelmässä. Lopulta saimme muutettua työaikamallin takaisin 24 tuntiin hyvillä ehdoilla.

Viimeisimpänä olemme neuvotelleet kokonaispalkkauksesta. Kokonaispalkkaprosenttimme on nyt 44 prosenttia, ja sairauslomapäivistä saadaan sama korvaus. Kokonaisansio meillä ei ole vielä parhaalla mahdollisella tasolla, mutta teemme koko ajan töitä sen eteen.

Näiden isojen neuvotteluiden tulokset ovat olleet positiivisimpia asioita aktiiviurani aikana. Etenkin nyt uudella hyvinvointialueella vuoropuhelu työnantajan kanssa toimii ja palavereihin osallistuminen on mielekästä. Olemme saaneet neuvoteltua myös hyviä henkilöstöetuja.

Hyvinvointialueen myötä myös päällystön ja henkilöstöhallinnon avoimuus on lisääntynyt. Kun jäsenistöltä tulee sopimusteknisiä kysymyksiä, minun on helppo tarkistaa asioita, sillä sopimukset ovat helposti saatavilla.

Toivoisin, että alalla löytyisi ratkaisu siihen, että pelastajat voisivat eläköityä terveinä. Nyt todella moni jää varhaiseläkkeelle. Ei sen tulisi olla niin, että vain pieni vähemmistö selviää työkykyisenä varsinaisen eläkeiän alkuun asti. On tärkeää, että panostamme myös itse siihen, että saamme alasta ja työurista tehtyä kaikille mieluisia.

Alan O’Leary
palomies, luottamusmies
Savonlinnan palomiesyhdistys

<< Takaisin SPAL 30 vuotta -sivulle