Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan aluevaltuusto hyväksyi pelastustoimen henkilöstöä vähentävän palvelutasopäätöksen kokouksessaan 11. joulukuuta. Pelastuspalvelun resursseja leikataan 13 henkilötyövuoden verran. Pelastuslaitoksen mukaan tämä tarkoittaa, että pelastustoiminnan työvuorovahvuudessa on jatkossa kaksi henkilöä vähemmän koko alueella.
Kokouksessa aluevaltuutetut kysyivät, täyttääkö palvelutasopäätös ja pelastustoimen riskinarviointi lain vaatimukset, ja onko pelastustoimen palvelutasoa valvovan aluehallintoviraston palaute huomioitu.
Aluehallintovirasto antoi palvelutasoluonnoksesta lausunnon, jonka mukaan muutoksille ei ole perusteita. Sen mielestä jää epäselväksi, mitä henkilöstövoimavaroista on tosiasiallisesti päätetty.
Alueen pelastustoimen palvelutason tulee lain mukaan vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia ja muita uhkia. Myös poikkeusolojen toiminta tulee huomioida palvelutasomäärittelyssä.
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL huomauttaa, että palvelutasopäätöksen tulee perustua ajantasaisiin riskiarvioihin, jotta se vastaa alueen todellisia tarpeita. Henkilöstövahvuuksien muutoksia ei voi tehdä pelkästään säästötarpeen vuoksi.
Valtuusto käsitteli myös pelastuslaitoksen talousarvion vuodelle 2025. Pohjaesitystä vastaan tehtiin kaksi vastaesitystä henkilöstövähennysten torjumiseksi. Lopullisessa äänestyksessä leikkausesitys kuitenkin hyväksyttiin äänin 36–19.
SPAL muistuttaa, että paloasemilla on oltava riittävästi koulutettua henkilöstöä toimimaan onnettomuuksissa ja ehkäisemään niitä. Pelastuslaitos on myös tunnistanut uusia uhkia, kuten laajat tartuntatautiepidemiat, kyberhyökkäykset sekä sotilaallisen uhkan.
– Nykyisessä maailmantilanteessa ja kasvavien uhkakuvien keskellä pelastustoimesta leikkaaminen on lyhytnäköistä. Resursseja tulisi suunnata uudenlaisten kriisien ja poikkeusolojen ennakointiin ja varautumiseen, esittää luottamusmies Ari Kokkola Mikkelin vakinaisista palomiehistä.
– Jos pelastustoimi joutuisi vastaamaan poikkeusolojen tilanteeseen, miten se voisi varmistaa riittävän henkilöstön, kun säästöpäätökset ajavat voimavaroja alas? Tämä on vakava kysymys, johon pelastustoimen on herättävä valtakunnallisesti, Kokkola toteaa.
SPAL vaatii päättäjiltä konkreettisia ratkaisuja pelastustoiminnan turvaamiseksi haastavassakin taloustilanteessa.