Toimintavalmiuden suunnitteluohje antaa yhtenäiset periaatteet pelastustoiminnan järjestämiselle ja mitoittamiselle hyvinvointialueilla.
Sisäministeriö on julkaissut luonnoksen uudesta pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeesta. Keskeisimpiä muutoksia ovat uudet mallit palveluiden tarpeen arvioinnissa ja toimintavalmiuden rakentamisessa.
Ohje on tarkoitettu erityisesti hyvinvointialueiden pelastustoimien ja aluehallintovirastojen käyttöön, niiden tehdessä pelastustoimen palveluiden suunnittelua ja arviointia.
Ohjeella määritellään, miten toimintavalmius suunnitellaan paikallisten päivittäisten onnettomuuksien hoitamiseksi. Lisäksi määritellään, kuinka toimintavalmiutta tulee luoda ja ylläpitää laajamittaisia onnettomuuksia varten. Poikkeusoloihin varaudutaan sisäministeriön pelastustoimen valmiussuunnittelusta annetun ohjeen mukaan.
Ohje sisältää luvut pelastustoiminnan palvelutarpeen arvioinnista, toimintavalmiuden suunnittelusta, muodostelmien hälyttämisestä ja valmiudesta sekä toimintavalmiuden arvioinnista ja kehittämisestä.
SPAL odottaa jäsenyhdistyksiltä palautetta 15. syyskuuta mennessä
Ohjeluonnos on valmisteltu sisäministeriön asettamassa työryhmässä, jossa on jäseniä pelastuslaitoksista, aluehallintovirastosta ja Pelastusopistosta. Lisäksi valmisteluun on osallistunut työryhmän ulkopuolisia asiantuntijoita pelastuslaitoksista ja aluehallintovirastosta.
Sisäministeriö on pyytänyt keskeisiltä sidosryhmiltä lausunnot uudesta ohjeesta 27. syyskuuta mennessä. SPAL valmistelee oman lausuntonsa, ja on sitä varten kysynyt jäsenyhdistyksiltä palautetta 15. syyskuuta mennessä.
Ohjeluonnosta esiteltiin sisäministeriön infotilaisuudessa 5. syyskuuta. Tilaisuudessa käydyssä keskustelussa SPALin edustajat käyttivät useita puheenvuoroja, joissa muun muassa nostettiin esille riittävien työvuorovahvuuksien merkitys sekä pelastustoimen muodostelmien täydentymisen haasteet tilannepaikalla.
- Ohjeen luonnokseen ja perustelumuistioon voi tutustua sisäministeriön verkkosivulla (linkit kohdassa Asiakirjat).